lørdag 24. desember 2011

Kruttsterk rød saus

Jeg har aldri vært glad i rød saus som er så tynn at du må ha på en hel bøtte før du legger merke til at du har tatt den på. Jeg liker sausen så sterk at du kun kan ha på bittelitt. I dag brukte jeg en liten flaske med Hervik solbær- og ripssaft og 2 ss potetmel utrørt i litt vann. Safta kokte jeg opp, potetmelet rørte jeg ut i så lite vann som mulig. Helte det i, mens jeg pisket i vei til det kokte opp igjen. Så er det bare å la den kjøle seg ned og nyte den på riskremen.

fredag 23. desember 2011

Sigarer

Får du ikke sove fordi du kun har seks sorter på kakefatet? Eller har du ingen glutenfrie kaker, og du får besøk av en cøliaker. Redningen er nær. Kjøp en pakke ferdig kransekakemasse fra Odense, skjær den i skiver som du triller ut til korte sigarer. Stek dem i ca 15 minutter på 180 grader. Avkjøl og dypp den ene enden i sjokolade. Glutenfritt, enkelt og godt.

søndag 18. desember 2011

Karameller

Restene fra appelsinskivene blir til gode karameller. Ha i en halv dl mer sirup, 100 gram smør, litt mer appelsinsaft og litt fløte. La dette koke i vei på lav varme til karamellmassen når 125 grader. Hell i en form, her har jeg ikke noen gode råd, for samme hva jeg gjør sliter jeg med at karamellene setter seg litt fast, og la massen bli kald. Skjær karamellene i passe biter, og pakk dem inn i f.eks folie fra Panduro.

Appelsinskiver

Ingredienser:
5 dl sukker
1 dl lys sirup
1 dl vann

Dette kokes opp til det er blitt blankt.

Økologiske appelsiner

Disse skjæres i tynne, tynne skiver og legges i laken. La dem ligge der i en time. Deretter legger du dem utover bakepapir og lar dem tørke ved 100 grader i 4 timer. Det er lurt å la døra stå litt på gløtt til å begynne med, for å slippe ut damp.

Til pynt:
200 gram mørk sjokolade

Smeltes over vannbad, dypp kanten av hver appelsinskive og la den stivne. Oppbevares i en kakeboks.

Laken som du har igjen etter appelsinene kan du lage karameller av. Oppskrift, eller retter sagt en slags oppskrift, følger.

lørdag 17. desember 2011

Berlinerkranser

Som jeg sa i forrige innlegg blir det ofte noen eggeplommer til overs i julebakstetida. Her kommer en oppskrift på glutenfrie berlinerkranser. De er alldeles nydelige, men forferdelige skjøre. Når du kommer så langt at du skal ta dem av brettet må du være forsiktig. Jeg knuste to, tre stykker per brett.

Oppskriften er som vanlig litt stor. Det er to grunner til det, for det første så skal bestemor og bestefar Gluten få noen, for vi bytter kaker hvert år. Det går mye raskere å lage mange av en sort, enn å lage mange sorter. For det andre så har vi alltid med oss et kakefat når vi skal i juleselskap for at frøken glutenfri skal kunne få noen kaker også. Da er det greit at det er litt ekstra på fatet, så alle kan få smake, og kanskje synes de at de er så gode at de baker dem glutenfrie julekaker til neste år.

Ingrediesner:
2 hardkokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
8 ss sukker
ca 350 gram fint mel
250 gram smør

Til pynt:
1 eggehvite
perlesukker

Gni eggeplommen i stykker, dette er viktig, for ellers blir det klumper i eggedosisen. (Og ja, jeg har funnet det ut ved å gjøre det feil). Bland den rå eggeplommen og sukkeret i og pisk til eggedosis. I en annen bolle kjører du smøret og 3/4 av melet sammen. Bland eggedosisen i. Nå kan du smile litt, for her kan du som jobber med glutenfri deig la maskinen kjøre i vei til den er jevn og fin uten å ofre glutennettverket en tanke.

Trill ut til tynne pølser og del dem opp i passe lengder og legg endene over hverandre. Ikke la endene bli for lange, ellers så knekker de helt sikkert når du skal løfte dem etterpå. Sett brettet i kjøleskapet til de er helt kalde og stive. Hvis du ikke gjør det, vil de flyte utover og bli lite pene. Dypp dem først i eggehvite, deretter i perlesukker. Stek dem på 180 grader i 10-12 minutter midt i ovnen. Avkjøl dem på en rist.

Kokosmakroner

4 eggehviter
200 gram sukker
250 gram kokosmasse

Pisk eggehvitene lett sammen, og bland alle ingrediensene i en kjele. Varm forsiktig opp, mens du rører jevnt og trutt. Når det begynner å tykne i kjelen og det danner seg seige tråder i kjelen har du varmet opp lenge nok. Sett små topper med røre på bakepapir, og stek dem i 10-12 minutter ved 180 grader midt i ovnen.

Siden du nå sitter igjen med noen eggeplommer, skal du snart få et eller to råd om hva du kan bruke dem til.

onsdag 14. desember 2011

Panforte

Seig, litt hard honningkaramell med nøtter og kanel. Veldig godt, og ganske enkelt å lage. Utgangspunktet er en svensk oppskrift som inneholder gluten, men jeg har byttet ut melet med glutenfritt mel, og det går som vanlig helt fint.

Varm stekeovnen opp til 160 grader og legg et bakepapir i bunnen av en liten form. Min er teflonbelagt, og det kan være en fordel.

Bland 200 gram mandler og 50 gram pistasjenøtter med en halv ts kanel og en dl glutenfritt mel.

I en tykkbunnet kjele, og det er det veldig viktig at den er, blander du 125 gram honning og en og en halv dl sukker. Varm opp på svak varme, og la det boblekoke i 1 minutt.

Sett gryta til side og legg i 100 gram mørk sjokolade i biter. Når den er smeltet, blander du inn nøtteblandingen. Den er litt seig, så den ligger ikke glatt og fint i formen, men det gjør ingenting. Legg den utover så godt du kan, for den vil flyte ut etterhvert.

Så gjenstår bare stekingen. I oppskriften står det 30 minutter. La den avkjøles før du forsøker å ta den ut av formen. Holder seg godt i hele jula. Til sist et dyrekjøpt tips. Ta den ut av formen før den er blitt kald, eller stek den på bakepapir i en form. Da er det enkelt å ta den ut.

onsdag 7. desember 2011

Sukrede ingefær

200 gram skrelt, strimlet ingefær
5 dl vann
3 dl sukker

1 dl sukker til å vende de ferdigkokte strimlene i.

Kok opp vann og sukker og legg i den ferdigstrimlede ingefæren. La det stå og koke i ca 2 timer. Ta dem opp og vend dem i sukker, deretter lar du dem tørke i ett døgn.

Dette er godteri som smaker godt etter en julemiddag!

lørdag 19. november 2011

Vinterscones

1 pose grov mix fra Toro
1,5 ts bakepulver
100 g smør
Revet skall fra en appelsin, helst økologisk
0,5 dl sukker
1 dl ferskpresset appelsinjuice, det er jo greit å bruke opp restene fra den appelsinen du har revet skallet på!
2 dl kesam eller yoghurt
100 g mandler, eller andre nøtter dersom du er allergisk
1 eller to never med tørkede bringebær


Bland sammen de to første ingrediensene og smuldre i smøret. Riv skallet av appelsinen og bland inn kesam eller yoghurt. Fordelen er som vanlig når du baker glutenfritt at du ikke trenger å bekymre deg over at glutennettverket skal lage et seigt og lite trivelig bakverk så her behøver du hverken å være forsiktig eller la det være igjen melklumper. Bland inn mandlene og bringebærene.  Jeg tok opp små klumper med deig og presset dem sammen til 9-10, 2 cm høye sirkler.

Stek dem på 200 grader midt i ovnen i 15-20 minutter.

tirsdag 15. november 2011

Remulade

Ingredienser:
1 egg
Saften av en halv sitron
2 ts dijonsennep
Litt salt
Litt pepper

Disse ingediensene kjører du i en liten matmølle.

Flere ingredienser:
Olje

Hell på og la matmølla gå, jo mer olje du har i jo stivere blir sausen

Enda flere ingredienser:
Hvitløksfedd
Noen sylteagurkskiver

Kjør i vei litt til.

Til slutt den siste ingrediensen:
1 halv løk hakket i småbiter.


lørdag 12. november 2011

Sjokoladekake


225 gram mørk sjokolade
225 gram smør
225 gram sukker
6 egg, delt i hviter og plommer
Litt chili

De tre første ingrediensene smelter du i et vannbad, deretter har du i eggeplommene og varmer opp til sausen tykner. Pisk eggehvitene og vend inn i den litt avkjølte sjokoladesausen, krydre med chili. I en smurt kakeform heller du 2/3 av røra og steker i ca 35 minutter på 170 grader. Når kaka er litt avkjølt heller du i resten av røra, og lar den stå i kjøleskapet til dagen etter.

mandag 7. november 2011

Brun saus

Nyttårsaften er det vanlig å sette seg noen forsett for året. Mitt var å lære meg å lage saus. Jeg serverer "alltid" kalkun den dagen, og hver gang innser jeg at mine sausekokkekunster er alt for dårlige. Resultatet er at jeg serverer en god innkokt sak bestående av portvin, fond, smør og sukker. Den er god den, men det hadde vært gøy å få til noe annet. I helgen spiste vi oksestek, rosenkål, poteter, tyttebærsyltetøy og en nesten god saus. Den var ikke sånn som de som du bare må ha litt mer av, men den var ganske god.

Ingredienser:

2 ss smør
Litt Scär melmiks B

Dette brunet jeg forsiktig i kjelen til det hadde en fin honninggul farge.

Flere ingredienser:

1 beger oksekraft
2 ss rømme
Litt brunost
Pepper
Litt salt
En slant balsamicoeddik

Jeg spedde i kraften mens jeg rørte kraftig, for at det ikke skulle brenne seg fast. Tilsatte de andre ingrediensene og smakte til. God, men ikke perfekt. I fryseren ligger kraften fra søndagens oksestek, så neste gang skal jeg forsøke med den basis. Kanskje det blir enda bedre da?

lørdag 5. november 2011

Kylling tikka

Ingredienser
1 kylling, delt i 8 biter

Marinade:
2 dl youghurt naturell
1 boks hakkede tomater
2-3 ss garam masala
1 dl kokosmelk
2 fedd hvitløk

Garnityr:
Frisk koriander

Bland alle ingrediensene til marinaden i en ildfast form, og legg kyllingbitene i og øs marinade over alle bitene. Stek i 1-1,5 timer på 180 grader. Server med ønsket tilbehør.

Den stripa med kylling som ikke fikk bli med i formen, kokte jeg kraft på. Da er litt av kommende ukes suppe i boks. Bokstavlig talt.

fredag 21. oktober 2011

Sjokolade-, kanel-, cayennepepper-, eple- og mandelmuffins

Ingredienser:
1 pakke sjokolademuffinsmix fra Toro, tilberedt som beskrevet på pakka.
1 eple, skåret i biter
Litt cayennepepper
Litt mer kanel
10 mandler, hakket i grove biter

Dette blandes sammen, og stekes på 200 grader til de er ferdige.

lørdag 15. oktober 2011

Liegevafler

Jeg laget vafler forrige måned, og var egentlig fornøyd med dem også. Men så spiste jeg vafler på Tusenfryd i høstferien og tenkte at akkurat sånn smakte det ikke. Herr Gluten er stadig vekk i Brussel, og forrige gang ba jeg ham kjøpe med belgisk perlesukker. Det viste seg å være noe helt annet enn norsk perlesukker. Svære klumper med sukker. På pakka fulgte det også en oppskrift på flamsk og frank, og ved hjelp av google translate tror jeg at jeg fant ut hva som skulle i deigen. Resultatet er lettere, sprøere og vesentlig bedre vafler. Stek og nyt.

375 gram fin kakemiks fra Toro
210 gram melk
50 gram gjær
1 ss vaniljesukker
2 egg

Bland disse ingrediensene og la det heve i 30 minutter.

200 gram smør i terninger
250 gram belgisk perlesukker

Bland inn i deigen og la den stå og hvile i 10 minutter. Stekes i et belgisk vaffelhjern.

fredag 7. oktober 2011

Panna cotta


Godt og enkelt, ferdig med det!

Ingredienser:
1 liter fløte
1 vaniljestang, splitt og skrap ut frøene
60 gram sukker
4 plater gelatin bløtlagt i kaldt vann

Varm de tre første ingrediensene opp sakte til sukkeret er oppløst og væsken er helt varm. Rør inn de bløtlagte gelatinplatene, en etter en. Sett til avkjøling til dagen etter. Server som den er, med fruktsalat, med sorbet, med noe sterkt, eller noe annet som jeg ikke har tenkt på.

Nyttårsaften 2016:
NB: Da har jeg lært enda en ting. Når du skal smelte gelatinplantene, pass på at væsken ikke er for varm. Dersom den er det, synker gelatinen ned til bunnen, og blir litt kjip. Ja, ja, sånn blir det denne gangen.

onsdag 5. oktober 2011

Amerikanske pannekaker

Oppdaget plutselig at alle barns yndligsfrokost ikke var nedtegnet i min digitale kokebok. Det går ikke an.
Ingredienser:
2 egg
1,75 cups melk
0,25 cups olje
1,75 cups glutefritt mel
2 teskjeer sukker
4 ts bakepulver
0,5 ts salt

Bland alle ingrediensene og la røra svelle. Stek røra i en tørr stekepanne.

Grove rundstykker?

I dag har jeg bakt med Fiberfin. Resultatet er de fineste grove rundstykkene jeg noen gang har sett.

Ingredienser:
300 gram Schär melmiks B
100 gram Fiberfin
0,5 pakke gjær
270 gram vann
1 egg

Bland alt i maskinen og la den gå til du får en jevn og fin deig. La den heve en god stund, kjør maskinen noen runder og finn fram en spiseskje og en asjett med vann. Ta opp en spiseskje med deig, rull den i vannet på asjetten og form den ved hjelp hånden og skjeen. Det var omtrent som å forme kjøttboller. Fordelen er at du kan ha ganske løs deig og du trenger ikke mel når du skal forme dem. Heves helt til de er dobbelt så store. Stekes på 200 grader, midt i ovnen i 15 minutter.

mandag 3. oktober 2011

Julekaker

I går var jeg en tur på Hageland og der så jeg at julekortene var tatt fram. Juleforberedelsen her i huset bruker å være korte og intense. 23.desember har jeg brukt å lage minimum 7 sorter. Planen i år er å være ute i god tid, men jeg kommer til å legge inn oppskriftene jeg bruker før jeg har laget dem, sånn i tilfelle alt ikke går etter planen og alt blir laget den 23. likevel. Håper noen andre også får glede av oppskriftene, for jeg synes at de er gode. Fortsatt god høst, og husk at det er lenge til jul så ta det helt med ro.

lørdag 1. oktober 2011

Eplemunker og andre munker

I sommer var vi i Tvedestrand og der solgte de stadig vekk munker. Vi smakte aldri på dem, så jeg vet ikke om de jeg lagde i dag er som de burde være, men det ble en "hit" i familien vår i alle fall. Grunnen til at jeg har kalt denne oppskriften eplemunker og andre munker er at frøken glutenfri ikke synes epler har noe i bakst å gjøre, så hennes var helt uten fyll. Det funket også. 

Ingredienser:
500 g melmiks
1 ss sukker
2 ts kardemomme
2 ts bakepulver
4 egg
8 dl melk
1 eple i biter

Pisk alt dette, unntatt eplet, sammen til en litt tykk røre. La den stå og svelle en liten stund. Legg en klatt smør i hvert hull av munkepannen og fyll med litt røre. Legg noen eplebiter på hver og fyll opp med røre til kanten. Snu dem stadig vekk med en spiseskje. Når de er gjennomstekt, ruller du dem i sukker. Så enkelt og så godt.

onsdag 28. september 2011

Blomkålsuppe?

Hvor mange ingredienser kan du tilsette en blomkålsuppe før du er nødt til å kalle det noe annet? Jeg begynte med å tenke at i dag skulle det sannelig smake med litt, nettopp, blomkålsuppe. I butikken så jeg persilleroten ligge og friste så den ble med hjem den også. Hvitløken er jo alltid godt, så opp i kurven med den og. Vel hjemme ryddet jeg varene inn i kjøleskapet, og der lå en 15 centimeter lang purrebit og vansmektet. Jeg tenkte med meg selv, den må jeg se å få brukt opp før den er blitt så gammel at den eneste utveien er å dytte den ned i kompostbingen.

Hm, blomkålsuppe? Ikke vet jeg, men den er god og det smaker fortsatt blomkål av den så da er det kanskje greit?

Ingredienser:
1 blomkålhode
3 hvitløksfedd
15 cm purre
2 buljongterninger
1 liter vann
3 slanter fløte

Grønnsakene deles i biter og kokes møre i buljongvannet. Kjør suppa jevn med en stavmikser og bland inn fløten. La den stå og godgjøre seg på ovnen på lav temperatur.

lørdag 24. september 2011

Mamma sin eplekake

Mamma sin eplekake er best. Det tror jeg gjelder for de fleste. Smaken av mammas eplekake minner meg om høsten på gården til oldefar. Epletrærne var gamle og krokete, og noen hadde Åkerø og andre hadde glassepler på seg. Ingen av trærne var så krokete som oldefar, men de luktet like godt. Safta piplet ut av glasseplene når du satte tennene i dem, mens Åkerø-eplene var harde og sprø. Det var de som egnet seg best til eplekake. I hagen vår vokser det ingen Åkerø-epler, men noen røde som jeg ikke vet navnet på. De gir også gode eplekaker, og minner meg om gården til oldefar og alle de gode stundene vi hadde der.

Oppskrift:
400 gram smør
400 gram sukker

Piskes lyst og luftig

6 egg

Piskes inn ett om gangen.

300 gram lys glutenfri miks
100 gram mandelmel

Piskes inn med lavere fart på mixmasteren.

3 ts bakepulver piskes inn til slutt.

Dette smører du ut i en liten langpanne og fyller på med så mye epler du klarer. Skjær dem gjerne i litt grove skiver, for jo mer epler jo bedre blir det. Dryss over perlesukker og kanel. Stekes ved 180 grader i 40 til 60 minutter midt i ovnen. Spises som den er, med krem, med is, og gjerne dagen etter for da har eplesmaken trukket inn i kakedeigen.

lørdag 17. september 2011

Moussaka



Kanskje ikke helt moussaka, men nesten i hvertfall. For å tilfredsstille barn med kresne ganer blander jeg kylling- og lammedeig. Denne oppskriften er stor, for når jeg lager noe som er så tidkrevende synes jeg livet er litt bedre når jeg kan ta opp en ferdigrett fra fryseren ved en annen anledning.

2 pakker kyllingdeig
1 pakke lammedeig
2 løk, kuttet i småbiter
3 gulrøtter, revet på det fineste
1 bit purre, bare fordi jeg hadde en i kjøleskapet
2 fedd hvitløk
2 ss oksefond
1 skvett rødvin
3 pakker hakkede tomater
Kanel
Oregano
Litt sukker
Salt
Pepper

Brun kylling- og lammedeigen. Surr løken blank i en relativt stor kjele. Ha alle ingrediensene i gryta og la det stå og godgjøre seg lenge på plata.

Hvit saus
På godt Ingrids vis har jeg juksa litt.

1 dl hvitt sausepulver av typen Toro kok og kjøl
1 liter helmelk
50 gram smør
Litt muskat
4 egg
Litt ost
Poteter i skiver

Følg bruksanvisningen på posen, og krydre med muskat. Rør inn egg og ost.

Hell kjøttsaus i bunnen av en ildfast form, dekk med potetskiver og hell over den hvite sausen.

Stekes langt nede i ovnen i ca 50 minutter på 200 grader.

lørdag 3. september 2011

Liegevafler


I Brussel selger de deilige, varme, sprø og søte vafler. Det er snakk om HCHF, high carb og high fat. De ligner absolutt ikke på den varianten de selger på Rimi, som er seige og bleke. Noe av hemmeligheten er at du helt på slutten blander inn perlesukker som karamelliserer seg på utsiden. Norsk perlesukker er litt i løseste laget, så helt perfekt blir det ikke. Jeg håper herr gluten kjøper med seg et par pakker neste gang han pakker snippsekken og reiser til Brussel. Da skal det bli andre vafler. Men gode på smak det er de.

1 pakke ferskgjær
1,5 dl vann
3 ss sukker
2 klyper salt

Dette skal stå en stund for å få i gang gjærcellene. Jeg bruker sjelden varmt vann, det går fint (og fortere) å bruke kaldt vann.

450 gram smeltet smør
10 dl melmiks
6 egg

Bland inn disse ingrediensene i gjærblandingen. Nå kan du igjen nyte fordelen av å bake glutenfritt. La maskinen kjøre i vei, for seigt det blir det ikke. La dette stå og heve til det har doblet størrelsen.

Bland inn 5 dl perlesukker og la deigen stå i 15 minutter til. Stek vaflene i et Belgisk vaffelhjern. Denne porsjonen rekker til 19 vafler. Når du tar dem ut av vaffelhjernet er de fortsatt litt myke, men når de har hvilt litt på en rist blir de sprø og gode. Vel bekomme.



mandag 15. august 2011

Tacosaus

Jeg er ikke sikker på om jeg synes denne sausen er bedre enn Santa maria, men god er den. Oppskriften er litt sånn omtrentlig, for jeg lager den aldri lik.

5-6 godt modne tomater
1 stekt, oppdelt løk
1-2 fedd hvitløk
Chili, så mye du vil
1 liten dæsj sukker hvis du vil
Mye koriander

Dersom du fjerner kjernen i tomatene får du en penere saus, men jeg bruker som regel ikke å gjøre det. Stek for all del løken, jeg forsøkte en gang å la være og det ble ikke godt. Putt alle ingrediensene i en mikser og kjør til saus. Ferdig.

Falafel

500 g kokte kikerter (2 bokser)

1 løk, finhakket
2-4 hvitløkfedd, finhakket
2 ts malt spisskummen
2 ts malt tørket koriander
1/2 chili hakket fint
2  frisk koriander
2 egg sammenvispet

Mos kikertene fint i en mikser og bland dette sammen med alle de andre ingrediensene. Form til kaker og stek i 3 minutter på hver side.





mandag 8. august 2011

Glutenfri pizza på grillen

For noen uker siden forsøkte vi å grille pizza på kulegrillen vår. Grillen har så stor diameter at vi fikk plass til den firkantede stenen fra Weber. Vi brukte pizzadeigen som jeg har laget tidligere, med mel fra Villa Paradiso. Jeg kjevlet ut deigen og la den mellom aluminiumsfolie. Det anbefaler jeg ikke. Etterhvert som jeg skulle legge dem på grillen måtte jeg kjempe mye for å få dem pent over på brettet som fulgte med stenen. Grillmetoden vi brukte er indirekte grilling, du legger brikketter i en sone og så griller du i en annen. Legg på lokket og la varmen gjøre sitt. Denne metoden gir et bedre resultat, og skal også være sunnere.

Vi forsøkte to framgangsmåter:
  1. Grille pizzabunnen først på den ene siden, for deretter ha på fyll og grille den ferdig.
  2. Grille pizzaen rå, med fyllet på med en gang.
Pizzaen ble litt sprøere med framgangsmåte 1, men den ble bra nok med framgangsmåte 2. Siden dette var slow-food, jeg ville ikke invitert til selskap med mange gjester, så tror jeg vi kommer til å velge framgangsmåte 2 ved en senere anledning.

En dag før vinteren, skal jeg forsøke å grille rundstykker på grillen.

torsdag 21. juli 2011

Hvit pizzasaus

Ingredienser:
Creme fraiche, så mye du tror du kommer til å trenge
Hvitløk, jeg brukte ett fedd, men her kan du bruke så mye du vil
Frisk oregano, bladene
En klype salt
Noen drag med pepperkverna

Bland alt sammen, smør på pizzaen, legg på ost og andre ingredienser. Stekes på en sten på grillen.

onsdag 13. juli 2011

Perfekte glutenfrie kanelsnurrer

Intet mindre! I dag brukte jeg oppskriften fra Semper, men la til litt ekstra smør i deigen. I tillegg smeltet jeg ikke smøret, men eltet det inn med maskinen.

Ingredienser:
100 g smør i terninger
1/2 pk gjær
1 egg
1/2 dl sukker
1/2 ts salt
6 dl fin mix fra Semper
2 dl melk
Litt kardemomme

Hell alle ingrediensene i bakebollen, smuldre gjæren i, og la maskinen gå lenge slik at deigen blir litt lunken. Forhev en halv times tid.

Legg masse mel på bakebordet og kjevle deigen ut til en tynn rektangel. Legg på smør, sukker og kanel. Skjær i skiver, legg i muffinsformer som du putter i et muffinsbrett. Sett til etterheving. Her er det viktig å være tålmodig. Når de endelig er ferdighevet, pensler du dem med egg og drysser over perlesukker.

Stekes midt i ovnen på 250 grader i ca 10 minutter.

Matmuffins med mais og ost



 
1dl olivenolje
7 dl grov mix
2 dl havregryn
1 ts salt
4 ts bakepulver, toppete
3 dl lettmelk eller vann
5 stk egg
100 g gulost, revet
1 liten boks mais

Alle ingrediensene blandes lett sammen og fylles i muffinsformer som settes i et muffinsbrett. Stekes ved 225 °C, på midterste rille, ca.15-20 min. Avkjøles på rist. Jeg ville en annen gang ha hatt i løk, purreløk, soltørkede tomater for å få litt mer smak, men de var gode som de var.








tirsdag 5. juli 2011

Markjordbærpai

Paiskall:
175 gram romstemperert smør
2 dl glutenfritt mel
1 dl mandelmel
1,5 dl havregryn
1,5 dl sukker, halvparten hvitt og halvparten brunt

Bland sammen ingrediensene og legg paien i fryseren. Stek den i 15 minutter midt i ovnen på 175 grader. Avkjøl og fyll den med vaniljekrem og markjordbær.

Tacopai

Ingrendiensen til paideigen er som tidligere beskrevet.

Fyll og fanteri:
1 pk karbonadedeig
1 pk tacokrydder
1 glass tacosaus

Stæsj:
Salat
Mais
Løk
Ananas
Paprika
Agurk

søndag 3. juli 2011

Greske bakte grønnsaker ala Enalio

Nydelige grønnsaker bakt i ovn, fylt med ris. Noen ganger er man heldig og får lov til å være med på noe ekstra spennende. Vi har akkurat returnert fra Hellas, og en dag fikk jeg lov å være med mammaen på Enalio suites og lage lunsj.

Ingrediensene var:
6 tomater
1 aubergine
3 grønne paprikaer
1 squash
Hermetiske tomater
Ris
En kvast mynte
En kvast persille
Poteter
Løk
Hvitløk
Oregano
Olivenolje
Vann

De fire første ingrediensene hules ut, innmaten i auberginen og squashen kuttes i bittesmå biter og blandes med risen. Løken , innmaten i tomatene og hvitløken moses og blandes med risen. Hell over en god del olje, hakkede urter og oregano, og bland inn en dæsj moste hermetiske tomater. Nå er turen kommet til å skulle fylle grønnsakene. Ikke fyll dem for fulle, for risen må ha plass til å svelle. Kutt poteter i biter, og legg rundt grønnsakene, hell over vann og litt olje.

Stekes i 1-1,5 time nederst i ovnen på 200 grader. Etterfyll med vann slik at det ikke blir tørt.

Stekes neder

fredag 24. juni 2011

Jakten på verdens beste sjokoladekake

For ikke lenge siden var frøken glutenfri i fødselsdagsselskap. Mammaen til bursdagsbarnet hadde en sjokoladekake som var supergod, men den var ikke glutenfri. Jeg ba pent om å få oppskriften på en så god kake, og tro det eller ei, hun var villig til å dele skatten med meg. For den var virkelig en skatt som glutenkake. Nå gjensto det bare å transformere den til en glutenfri variant. I går på Sankt Hans-aften kunne vi nyte smaken av kaka. Jeg er ikke sikker på om den smakte det samme, men den var virkelig nydelig. Jeg hadde litt for lite mel, så jeg supplerte med 1,5 dl mandelmel.

Ingredienser:
400 g smør
4,5 dl vann
8 ss kakao

Jeg smeltet smøret sammen med kakaoen, og spedde med vannet.

Deretter:
9 dl sukker
4 egg

Dette pisket jeg sammen, for deretter å blande det sammen med smørblandingen.

Til slutt:
7,5 dl Schär melmiks C
1,5 dl mandelmel
1 ts salt
2 ts natron
3 dl rømme

Dette blandes i og helles i en langpanne. Stekes i 45 minutter ved 200 grader midt i ovnen.

Glasur:
200 g smeltet smør
100 g lys kokesjokolade
12 ss melk
4 ss vaniljesukker
10 dl melis
8 ss kakao

Disse blandes sammen, og helles utover kaken ganske raskt.

søndag 12. juni 2011

Skolebrød


I dag er det solskinn både på asjetten og på himmelen. Dagens bakst er saftige skolebrød.

Ingredienser:
4 dl melk
75 g sukker
50 g fersk gjær
1 ss kardemomme
1 pk Semper fin mix
Ferdig vaniljekrem

Melis
Kokos


Bland sammen alle ingrediensene og la eltemaskinen gå helt til alt er godt blandet. Bruk to spiseskjeer og legg topper av deig på bakeplaten. Deretter tar du og fukter baksiden av en spiseskje og bruker baksiden til å glatte dem ut til litt flate boller. Vaniljekrem er jo en viktig ingrediens på skolebrød, og for å få plass til den fukter du pekefingeren og lager en grop i midten av bolla. Ha i vaniljekrem, og la bollene stå og heve i ca 1 time. Stekes midt i ovnen på 250 grader i ca 8 minutter. La bollene bli kalde, smør på melis, og dypp dem i kokos.

lørdag 11. juni 2011

Glutenfrie pizzabunner i bøtter og spann

Neste helg skal vi feire frøken glutenfri sin bursdag. De siste årene har vi servert små porsjonspizzabunner som alle de små frøknene som er på besøk legger på sine favorittingredienser og siden fortærer med stor iver. Fordelen med å gjøre det sånn er at selv om vi har en cøliaker, en er vegetarianer og en er melkeallergiker i selskapet så får alle noe de tåler og ikke minst liker. Jeg firedobler deigen nedenunder og steker ferdig pizzabunnene i forkant av bursdagen. Det lønner seg alltid å forsteke glutenfrie pizzabunner, ellers vil tomatsausen suges opp i pizzaen og gjøre den klissete. Disse pizzabunnene er også fine å fryse ned.

DEIG
3 dl vann
450 g glutenfritt mel
2 ss fiberhusk
25 g gjær
0,5 ts salt
2 ss olje


Deig:


Legg fiberhusk i bløt i vannet i ca 10 min.

Rør sammen alle ingrediensene til en smidig deig, elt den på bakebordet i 8-10 min. Legg den over i en bolle godt smurt med olje, dekk med plast og sett til heving i 2-3 timer. Del deigen i mindre biter, kjevle ut til porsjonspizzaer. Legg på bakepairkledt stekebrett. Pensle med kaldt vann og prikk med en gaffel. Forstek bunnene i varm stekeovn 230 ºC i 6-7 min.

Legg på ønsket fyll og stek videre i 6-8 min til osten er smeltet.

fredag 10. juni 2011

Villa Paradiso

Villa Paradiso er min favorittpizzarestaurant. Dagens middag ble laget med mel og pizzasaus fra dem, og det ble godt. Frøken Glutenfri kommenterte: Dette smakte jo ordentlig.

Oppskrift:
500 g glutenfritt mel fra Villa Paradiso
5 g gjær
4 dl vann
0,5 dl olje
1 ts sukker
2 ts salt

Bland, kna og hev. Smør det deretter utover med baksiden av en skje som du dypper i vann, blandet med olje. Hev litt til, og stek i 15 minutter ved 250 grader. Så legger du på saus, ost og andre godsaker. Steker i 10-15 minutter til.


søndag 5. juni 2011

No knead bread

I dag var tiden kommet for å prøve seg på knafritt brød. Kanskje var jeg for trøtt, kanskje var jeg for ukonsentrert, ikke vet jeg, men mye gikk galt.

Først skulle jeg blande deigen. Leste i oppskriften at jeg skulle ha i en teskje gjær. Hm, tenkte jeg, det må da være alt for lite. Tok i en ekstra for sikkerhets skyld, for kompakte brød er ikke godt. Det var helt klart for mye. Formen jeg kjøpte i går, rommer en liter. Etter fire timer hadde deigen vokst seg til tolitersmerket, og fremdeles var det åtte timer til deigen skulle være ferdighevet, hvordan skulle brødet få plass i formen? Jeg tok en råsjans og slang deigen i formen og stappet det inn i ovnen. Stekte først en halvtime med lokk og så et kvarter uten lokk. Brødet løftet lokket, og jeg tenker at det kunne blitt enda luftigere om det hadde hatt bedre plass til å ekspandere. Nå gjenstår den store testen. Blir brødet godkjent av frøken glutenfri, eller må jeg fortsette jakten på det gode glutenfrie brødet?

Ingredienser:
350 g Schär melmiks B
150 g Semper miks med fiber
5 dl kaldt vann
1 klype salt
1-en-ts gjær



Bland alle ingrediensene sammen og la det stå og heve lenge. La en form, feks en Pyrex form med lokk, stå i ovnen og varmes opp til 250 grader. Hell deigen opp i gryta og stek brødet i 30 minutter med lokk, deretter 15 minutter uten lokk.

lørdag 4. juni 2011

Aioli

Hvitløksmajones er godt til mye. Igjen hevder jeg at det er enkelt å lage. I alle fall hvis du har en liten hurtigmikser. I dag hadde jeg i tillegg i en barneskje med dijonsennep etter råd fra en venninne. Da ble  den enda bedre.

Ingredienser:
1 egg
1 ss sitron
1 bs dijonsennep
Olje, velg en relativt nøytral olje, og avslutt med litt av den dyre som har mye smak.
1 klype salt
1 fedd hvitløk

Sleng de tre første ingrediensene i mikseren og la den gå noen sekunder. Deretter heller du i olje. Jeg har aldri opplevd at den skiller seg, og det til tross for at jeg heller i et par skjeer av gangen. Jo mer olje jeg har i jo tykkere blir den. Avslutningsvis har du i litt salt og hvitløk. Dersom du kjører hvitløken i mikseren blir det relativt sterkt, men veldig godt.

søndag 22. mai 2011

Lantbrød fra Semper

I dag har jeg forsøkt å bake lantbrødet som Semper lanserte for ikke så lenge siden. Jeg fulgte oppskriften, men følte at deigen trengte litt ekstra væske så jeg helte i litt ekstra. Å bake det ut gikk som en lek. Jeg snittet brødet før jeg satte det inn i ovnen, og da lærte jeg at du ikke må snitte for dypt når du baker glutenfritt.

Ingredienser:
1 pk lantbrødmix fra Semper
1 pk gjær, følger med i pakka
3,5 dl vann
0,5 dl olje

Bland sammen, form til et rundt brød og la det stå til heving i ca 30 minutter. Stekes i ca 25 minutter på 250 grader. Brødet ble lysere enn det som er på pakken, men det ser godt ut.

lørdag 21. mai 2011

Bursdagskake

Har du cøliaki, er du vant til å ta med deg litt av hvert når du skal gå bort.  Tupperware har av og til miniutgaver av sine produkter, og et år kom jeg over denne lille minikaketina. Den er perfekt til å frakte med seg en liten minikake!

Hjemmelaget müsli

Jeg har forelsket meg i en müsli på Meny som er forferdelig dyr. Slik kunne det ikke fortsette, så i dag har jeg forsøkt å lage en hjemmelaget variant. Det ble rett og slett supergodt.

Ingredienser:
3 deler havregryn
1 del bokhvetegryn
1 dæsj gresskarkjerner
1 dæsj solsikkekjerner
1 dæsj sesamfrø
2 ss akasiehonning
ca 1 dl vann
2 ss olje

Disse ingrediensene blander du sammen i en bolle og sprer utover et bakepapirkledd brett. Sett inn i ovnen på ca 160 grader i 40 minutter. Rør i blandingen innimellom slik at den ikke blir brent. Når den er ferdig lar du den stå og avkjøle seg helt, før du heller den over i et lufttett glass.

søndag 1. mai 2011

Vegetarpai


Deig:
4 dl glutenfritt mel
0,5 dl malte mandler
150 g romstemperert smør
3 ss vann



De tre første ingrediensene knas sammen, ha i vann og samle det til en deig. Klem deigen ut i en litt vid paiform og putt den i fryseren. Når den er blitt helt kald, stekes den på nest nederste rille ved 225 grader i 15 minutter.

Fyll:
3 løk
1/4 sellerirot
1 båt hvitløk
7 soltørkede tomater
Fetaost
Ost
6 egg
4 dl lettmelk
Persille

De tre første ingrediensene kuttes i småbiter og stekes ved middels temperatur i stekepannen.
De soltørkede tomatene legger du først i varmt vann, deretter kjøres de til mos i en liten matmølle. Hell tomatmosen i panna og stek ingrediensene enda litt til.

Røra helles i paiskallet, sammen med resten av ingrediensene. Paien stekes videre på 180 grader i ca en halv time. Dryss over persille. Vel bekomme.

Variasjon over tema

Grove scones igjen, bare med noen variasjoner i ingredienslista. Fortsatt bedre enn glutenscones, og mye enklere å lage.

8 dl grov mix fra Toro
1,5 ts bakepulver
100 g smør
Revet skall fra en lime, helst økologisk
Saften fra limen + melk til det blir 2 dl
0,5-1 dl sukker

1 dl kesam eller yoghurt
50 g mandler, eller andre nøtter dersom du er allergisk
Fyll på med gresskarkjerner og sesamfrø til du har 100 gram nøtter til sammen

Framgangsmåte som på de gamle sconsene. Godt? Vet ikke. De står i ovnen nå!

søndag 24. april 2011

Lavendelcookies

I fjor høstet jeg inn lavendel fra hagen. I det lille glasset var det kun igjen en spiseskje med lavendelblomster. Resultatet ble blekgule cookies som smaker svakt og godt av lavendel.

Ingredienser:
200 gram smør
2 dl sukker

Disse piskes lyst og luftig

5 dl fin glutenfri miks
1 ts vaniljesukker
1/4 ts hjortetakksalt
1 ss lavendel

Nå kan du igjen nyte glutenfribakingens gleder. La maskinen gå i sakte fart og bland inn resten av ingrediensene. Du behøver ikke være redd for at det skal bli seige kaker!

Rull små kuler som du setter på et bakepapirkledd stekebrett. Sett ovnen på 150 grader, i mens lar du kakene bli kalde i kjøleskapet. Dersom du lar være å gjøre det, vil kakene flyte utover og ikke bli spesielt pene.

Stekes i 20 minutter.

mandag 18. april 2011

Oreokake

Frøken glutenfri har sett på denne kaka på noen bursdager, og nå kom endelig dagen for å få smake på den. Oreokaken er en liten bombe av en kake, men så mektig som den er klarer du ikke store biten.

Ingredienser:
Bunn:
Nesten 2 pakker Chocolate o's (glutenfrie "oreokjeks")
100 gram smør

Bland sammen i en foodprosessor og klem ut i en form. Sett i kjøleskapet, mens du begynner med det hvite fyllet.

200 g Philadephiaost
2,5 dl melis
3 dl kremfløte
Resten av kjeksene

Bland ost og melis, pisk fløten og bland forsiktig. Bre utover 2/3 av kremen på bunnen, og brekk kjeksene i store biter og trykk ned i kremen. Inn i kjøleskapet igjen, og begynn med det brune fyllet.

1 pk sjokolademousse, tilbered i henhold til pakka. Smør den på kaka, og la den stivne litt i kjøleskapet før du tar på resten av det hvite fyllet.

Til slutt kan du smelte litt kokesjokolade og ringle over kaka.

tirsdag 22. mars 2011

Smoothie

For en stund tilbake ble vi anbefalt å spise mer frukt og grønt. Her kommer et bidrag som gjør den oppgaven til en lek.

Ingredienser:
6 dl melk (mager, for å gjøre helsemyndighetene glade)
1 banan (dess brunere, jo bedre)
2-300 gram frosne bær
Litt vaniljesukker (for å gjøre barna glade)

Kjør alt i en hurtigmikser til det er godt blandet. Og deretter er det bare å servere. Enkelt godt, og veldig sundt.

mandag 21. mars 2011

Ferskt brød i en fei

Dette brødet er enkelt, godt og relativt sunt. I fjor sommer var vi på fjelltur og da blandet jeg alt det tørre i en pose og stekte ferske brød en morgen. Det var en kjærkommen avveksling fra de tørre knekkebrødene vi spiste alle de andre morgenene.

Ingredienser:
4,5 dl grovt glutenfritt mel
4,5 dl fint glutenfritt mel
1 dl havregryn
Til sammen 1 dl sesamfrø, gresskarkjerner
og linfrø
1 ts salt
2 ts bakepulver
4 dl melk

Bland alle ingrediensene sammen, ta opp en stor spiseskje og klem til flate kaker. Disse steker du til de er gyldne på hver side i en tørr stekepanne. De smaker veldig godt med litt syltetøy på.

På bildet ser det kanskje ut som fiskekaker. Men jeg lover, følger du oppskriften ender du opp med noe som er brødliknende og ikke fiskekaker.

torsdag 24. februar 2011

Lavendelbiscotti likevel

Kakepizzaen begynte etterhvert å heve og da så jeg mitt snitt til å forsøke å redde kadaveret som lå inne i ovnen. Jeg fant fram pizzahjulet og delte opp først i fire rette lengder, deretter på skrå. Så var det bare å vente og vente. Hvor lenge de var inne i ovnen er jeg neimen ikke sikker på. Til slutt skrudde jeg av ovnen og gikk og la meg. I morges la jeg merke til at de var fine og sprø på oversiden, men undersiden var litt fuktig. Jeg snudde kakene forsiktig og lot dem stå i ca 30 minutter til på 50 grader og etter det  fikk de lov til å lufttørke litt til. Når jeg syntes de var tørre nok, la jeg dem i en tett boks.

Nå ligger det utrolig mange sommerduftende biscotti og venter på å bli fortært sammen med en god kopp espresso eller en kopp te.

Oppskriften er som følger, dersom du tør ta sjansen på å lage noe som i utgangspunktet ser ut som en katastrofe:

100 gram smør
3 dl sukker
4 egg
10 dl Schär mix C
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
100 gram hakket mørk sjokolade
100 gram hakkede mandler
3 ss lavendelblomster
Forvarm ovnen til 175 grader.

Pisk smør og sukker, fortsett å piske mens du har i ett og ett egg. Ha alle alle de andre ingrediensene og bland godt. Nå lagde jeg fine lengder som jeg la på bakepapiret, det var tydeligvis bortkastet arbeid. Klin det utover et bakepair og sett det inn midt i ovnen. Stek i 15 minutter, skjær opp pizzaen som beskrevet innledningsvis. Skru ned temperaturen til 50 grader og smør deg med tålnodighet. En eller annen gang blir de tørre. Ta dem ut av ovnen og la dem hvile før du snur dem opp ned, og tørker dem litt til på den andre siden.

onsdag 23. februar 2011

Lavendbiscotti som ikke blir biscotti

I ovnen steker for øyeblikket noe som skulle blitt biscotti. Fire pølser med kakedeig ble lagt inn i ovnen, etter kun minutter fløt de ut til en kakepizza. Nå sitter jeg og lurer på: Kan dette brukes til noe? Kan det brytes i biter som smaker bedre enn det ser ut til? Om ca 45 minutter vet jeg mer om det. Neste gang skal jeg bruke mer mel for å få en fastere deig. Og så vil jeg sette dem i kjøleskapet, på samme måte som jeg gjør med berlinerkransene til jul, da flyter de ikke like lett utover.

mandag 21. februar 2011

Grove scones

Scones er godt, og utrolig kjekt når du har glemt å kjøpe brød. Akkurat disse har jeg forsøkt å lage både som glutenfrie og glutenfulle, og de er skikkelig mye bedre som glutenfrie. Jeg bruker ofte bare det melet jeg har tilgjengelig, så har du ikke grov mix fra Toro kan du gjerne bruke noe annet.

8 dl grov mix fra Toro
1,5 ts bakepulver
100 g smør
Revet skall fra en sitron, helst økologisk
0,5-1 dl sukker
2 dl melk
1 dl kesam eller yoghurt
100 g mandler, eller andre nøtter dersom du er allergisk
50 g rosiner
Her kan du gjerne putte inn annen tørket frukt, men det var alt jeg hadde i skapet.

Bland sammen de to første ingrediensene og smuldre i smøret. Riv skallet av sitronen og bland inn kesam eller yoghurt. Fordelen er som vanlig når du baker glutenfritt at du ikke trenger å bekymre deg over at glutennettverket skal lage et seigt og lite trivelig bakverk så her behøver du hverken å skynde deg eller la det være igjen melklumper. Bland inn mandlene og rosinene og del deigen i to. Klem dem flate og del hver leiv inn i fire. Trekk dem litt fra hverandre på brettet, så blir de stekt på sidene også.

Stek dem på 200 grader midt i ovnen i 15-20 minutter.

søndag 20. februar 2011

Peanøttbar

Her snakker jeg ikke om en bar som selger alkoholholdige varer, men derimot kraftpakker til å ha med seg på tur. Å lage kraftpakker er enkelt. Når det i tillegg er godt, ser jeg ingen grunn til å la være. Her kommer min oppskrift:




1 liter Special Flakes
2 dl havregryn
2 dl sirup
1 dl brunt sukker
1 glass peanøttsmør
1 kokesjokolade i biter.






Sukker og sirup varmes opp i en kjele, deretter har du peanøttsmøret i kjelen og rører til alt har blandet seg godt sammen. Blandingen helles over Special Flakesene og havregrynene og kokesjokoladen. Når alt er blandet og sjokoladen er smeltet, heller du det i en form og glatter ut overflaten. Skjær den opp i passende biter og ta med deg litt ekstraenergi på neste skitur.

fredag 18. februar 2011

Supergode knekkebrød

Supergode knekkebrød:

100 g solsikkefrø
100 g gresskarkjerner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
2 toppede ss fiberhusk
50 g fibrex
knivsodd salt
5 dl vann

Ingrediensene røres sammen og så skal de svelle i et par minutter. Smør utover to bakeplater med papir. Lag passe ruter med pizzahjul eller liknende. De går sammen under steking, så du må gjøre det en gang til når de kommer ut av ovnen. La det hele hvile et par minutter til. Stekes i varmluftsovn på 160 grader i 1 time. Sett inn begge brettene på en gang og bytt plass etter halvgått tid. Det er veldig viktig at de er helt tørre når de er ferdigstekt, ellers blir de veldig seige etter noen dager i boks.

mandag 7. februar 2011

Rislapper

Nød lærer nøgen kvinne at spinne, heter det. Og aldri så galt er det godt for noe. Både lommeboka og miljøet blir glade for at vi bruker opp restene. I dag står grøtrester for tur til å transformeres til deilige rislapper. Igjen bærer oppskriften preg av en dæsj av ditt og en dæsj av datt.

Ingredienser:
Risgrøtrest
3 egg
Litt melk dersom resten din er veldig fast
Litt Schær melblanding c

Hell en liten øse i pannen og stek til den er blitt gylden. Snu den med en stekespade og stek den ferdig på den andre siden.

Godt sammen med litt friske bær og et lite melisdryss.

tirsdag 1. februar 2011

Turtips

Glutenfrie lomper har en tendens til å være veldig tørre og knekker i mange biter når de ikke er ferske.
Når du ikke har hverken tid eller lyst til å bake lomper, hva gjør du da? Jo, du putter lompene inn i aluminiumsfolie og varmer dem opp litt. Varmen og dampen inne i folien gjør at lompene blir som nye igjen. Det går like fint å gjøre det ute på grillen, som inne i ovnen.

mandag 31. januar 2011

Krutonger

Restene av urterullen spiser vi i dag som urtekrutonger. Del brødet i små firkanter. Stek dem i litt olje. Smaken av urter gjør krutongene ekstra gode.

lørdag 29. januar 2011

Urterull

For øyeblikket står to urteruller til heving. Oppskriften må dessverre bli veldig omtrentlig, for her brukte jeg en dæsj av ditt og en dæsj av datt.
Ingredienser:
En pakke grovt mel fra Toro
En del Finax italiensk mel
En god del Fibra Teff
En revet gulrot
En halv liter melk
En pakke tørrgjær
Bittelitt salt
Bittelitt sukker (for å gjøre gi et dytt til hevingen siden huset vårt er kaldt for tiden)


Eltes godt og settes til heving. Deigen delte jeg i to deler. Hver av dem klemte jeg ut til to firkanter. På den ene klippet jeg over basilikum, persille og oregano, den andre fikk et tykt dryss av persille og koriander. Deretter rulles de sammen som rullekaker og legges til heving på et bakebrett med skjøten ned. Når de er ferdig hevet er planen å pensle dem pent med litt olje og drysse over litt flaksalt. Jeg tror og håper at dette blir et godt følge til tomatsuppe i kveld.

torsdag 13. januar 2011

Pizza

Jeg fortsetter visst å ødelegge nyttårsforsettet om å komme inn i bunaden. Dagens lille middagstips er pizza. Frøken glutenfri har fått frie tøyler på kjøkkenet og resultatet ble en kjempegod og enkel pizza som beviselig kan lages av barn.
Ingredienser:
1/2 pakke gjær
3 dl lunkent vann
4 ss olje
1 ts salt
8 dl glutenfritt mel

Deigen blandes sammen og knaes. Mens den står til heving i en halv times tid, lages den enkle, men veldig gode sausen som er beskrevet nedenunder.

Pizzasaus:
400 g kyllingkjøttdeig
1 finhakket løk
2 finhakkede hvitløksbåter
1 ss olje til steking
6 ss tomatpuré
1 dl vann
Godt med oregano
1/2 ts salt
Pepper
Bittelitte grann sukker

Ost

Stek først kjøttdeigen, ha i løken og hvitløken og fortsett å steke. Ha i resten av ingrediensene og la det putre i ca 5 minutter.

Kjevle pizzaen til to tynne pizzabunner, hell på fyllet og dryss over osten.

Stekes på 225 grader, midt i ovnen i 12-15 minutter.

Velbekomme.

lørdag 8. januar 2011

Pølser

Å spise pølser bidrar ikke til at nyttårsforsettene om å komme inn i bunader eller liknende går i oppfyllelse.. Likefult er det veldig godt, så her kommer det en oppskrift på pølseruller.

Ingredienser:
4,5 dl melk
1 pk gjær
1,5 ss fiberhusk
10 dl fin miks fra Semper. Jeg hadde ikke nok, så jeg bare blandet inn litt av et annet mel jeg hadde. Det gikk helt fint.
1 ss sukker
1 ts salt
4 ss kesam
100 g smør

Melk, gjær og fiberhusk blandes sammen. Hell i mel, sukker, salt, kesam og romstemperert smør. La maskinen gå en god stund til deigen er godt blandet. Deretter setter du den til heving i ca en time. Ta opp en litt stor spiseskje med deig, trill den ut til en lang, tynn pølse og tvinn den rundt pølsa. Deretter er det nok en gang klart for å sette seg med en god kopp te og bare vente på at den skal heve seg ferdig. Denne hevinga er den viktigste. Når de er blitt myke og fine å ta på, går turen inn i stekeovnen på 225 grader, midt i ovnen, i 15 minutter.


Kan godt spises med hjemmelaget guacemole, ketsjup, sennep eller ingenting. Velbekomme.