lørdag 17. desember 2011

Berlinerkranser

Som jeg sa i forrige innlegg blir det ofte noen eggeplommer til overs i julebakstetida. Her kommer en oppskrift på glutenfrie berlinerkranser. De er alldeles nydelige, men forferdelige skjøre. Når du kommer så langt at du skal ta dem av brettet må du være forsiktig. Jeg knuste to, tre stykker per brett.

Oppskriften er som vanlig litt stor. Det er to grunner til det, for det første så skal bestemor og bestefar Gluten få noen, for vi bytter kaker hvert år. Det går mye raskere å lage mange av en sort, enn å lage mange sorter. For det andre så har vi alltid med oss et kakefat når vi skal i juleselskap for at frøken glutenfri skal kunne få noen kaker også. Da er det greit at det er litt ekstra på fatet, så alle kan få smake, og kanskje synes de at de er så gode at de baker dem glutenfrie julekaker til neste år.

Ingrediesner:
2 hardkokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
8 ss sukker
ca 350 gram fint mel
250 gram smør

Til pynt:
1 eggehvite
perlesukker

Gni eggeplommen i stykker, dette er viktig, for ellers blir det klumper i eggedosisen. (Og ja, jeg har funnet det ut ved å gjøre det feil). Bland den rå eggeplommen og sukkeret i og pisk til eggedosis. I en annen bolle kjører du smøret og 3/4 av melet sammen. Bland eggedosisen i. Nå kan du smile litt, for her kan du som jobber med glutenfri deig la maskinen kjøre i vei til den er jevn og fin uten å ofre glutennettverket en tanke.

Trill ut til tynne pølser og del dem opp i passe lengder og legg endene over hverandre. Ikke la endene bli for lange, ellers så knekker de helt sikkert når du skal løfte dem etterpå. Sett brettet i kjøleskapet til de er helt kalde og stive. Hvis du ikke gjør det, vil de flyte utover og bli lite pene. Dypp dem først i eggehvite, deretter i perlesukker. Stek dem på 180 grader i 10-12 minutter midt i ovnen. Avkjøl dem på en rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar