mandag 26. juni 2017

Pai for lathanser

Ingredienser:
Ferdig butterdeig fra Fria

Tin, kjevl ut, press opp kanter, prikk midten med gaffel og stek i 10 minutter på 200 grader.

Fyll og fanteri:
En pakke ferdig revet ost
Asparges
Vårløk
1 løk i skiver
Oregano
0,5 beger creme fraiche
5 egg

De fem første ingrediensene sprer du ut over paiskallet. De to siste visper du sammen, og heller forsiktig på mens brettet står i ovnen. Det er stor sølefare. Stek på 200 grader i 15-20 minutter. Den skal se gylden ut og eggene skal ha stivnet. 

lørdag 24. juni 2017

Kylingklubber

Før i tida var det bare de gamle damene og jeg som sto og kikka i hylla med de nesten utgåtte varene. Nå har det blitt litt trendy, så det er lenger mellom varpene. Forrige helg fikk jeg kjøpt økologiske kyllingklubber på Meny, og de skulle til pers i dag. Og godt, det ble det.

Alt for mange kyllingklubber, fordi jeg bomma på mengden
1,5 dl tamari soyasaus
0,5 dl søt soyasaus
0,5 dl teriyakisaus
0,5 dl honning
Et par cm med ingefær, revet
Noen fedd hvitløk, finhakket

Bland alt til marinaden, og la klubbene ligge i dem en liten stund. Legg dem så på et bakebrett, kok inn marinaden litt, og hell alt over. Stek dem i 30 minutter på 200 grader. Hvert tiende minutt kan du passe på å snu dem.

Når de kommer ut av ovnen, tar du klubbene til side, og koker inn enda en gang. Denne gangen har det blandet seg masse deilig kyllingkraft og -fett, så sausen blir supergod. Spis disse gjerne sammen med litt av coleslawen i forrige innlegg.

Sriracha-coleslaw

Endelig er sommeren her, og med den deilig sommerkål. I dag fikk jeg lyst på coleslaw, men helst en litt sterk variant. Derfor hadde jeg sriracha i den.

Du trenger:
2 gulrøtter
2 små rødbeter
1 liten sommerkål
1 halv sitron
1 pakke med majones
1 halv pakke creme fraiche
2 barneskjeer srirachasaus
Litt pepper

Grønnsakene river du på det grove på rivjernet. Jeg kjører det i foodprosessoren. Deretter har jeg over majones, creme fraiche, sitron og srirachasausen. Bland godt. Kvern over litt pepper. Sett i kjøleskapet, fram til servering.

søndag 11. juni 2017

Hverdagsbrød

Du lærer så lenge du har elever, er et gammelt jungelord blant lærere. Nå har jeg fått en oppskrift på gode, grove hverdagsbrød, og er rimelig godt fornøyd med det.

12,5 dl vann
1 dl olje
1 boks kesam
3 ss fiberhusk
2 ss honning

La dette blande seg godt i bakemaskinen, og svelle i cirka fem minutter.

Deretter veier du opp:
250 gram havregryn
100 gram jyttemel
100 gram med diverse frø, for eksempel sesamfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner etc.
1 ts salt
1 pakke tørrgjær

Hell dette i det våte.

Deretter har du i to bokser med Semper med fiber. La maskinen gå ganske lenge.

Hell alt i tre 1,5 liters smurte brødformer, dryss gjerne noen sesamfrø i bunnen og på toppen av brødene. Klapp dem flate med funktige hender. Sett brødene i stekeovn på 50 grader til de når godt opp til kanten. Hell gjerne litt vann i bunnen, så blir det litt fuktighet i stekeovnen. Da hever brødene litt bedre. Sett nå stekeovnen på 200 grader. Etter 30 minutter tar du dem ut av brødformene, og lar de steke til det høres hult ut når du kakker på bunnen. Jeg bruker å steke dem opp ned den siste tida.

søndag 28. mai 2017

Skolebrød



Skolebrød

Når du tusler forbi Bit, Baker Samson eller liknende steder lyser skolebrødene mot deg.  Og så tenker jeg, det hadde sannelig vært godt du. Men så tenker jeg meg om en gang til, og så lar jeg være likevel. I dag har jeg bakt noen som jeg ikke har latt være i fred, to store boller har forsvunnet ned i magen.

2 pakker Sermper mix
200 gram sukker
200 gram smør i biter
1 pakke tørrgjær
kardemomme
8 dl melk

La maskinen gå i en liten evighet. Klatt deigen ut i passelige bollestørrelser. Jevn med baksiden av en skje som du har dypper jevnlig i vann. Dypp fingeren din i vannet og lag sirkelbevegelser midt i bolla så du får plass til masse krem. La dem heve lenge og vel. Ha i vaniljekremen (nå kan det hende du må utvide hullet litt mer først). Stek på 250 grader i cirka 10 minutter.

fredag 26. mai 2017

Spiralloff




I kjelleren har det ligget en spiralloff-form som jeg kjøpte for 12 år siden. Og der har den ligget. Og ligget. Og samlet støv. Og ingen spiralloff har blitt laget. Til i dag. Med deadline på det ene og det andre, og litt overskudd siden det er fri fra jobben, boblet bakelysten fram.

Oppskriften var som følger:

300 gram Semper mix
1 ts fiberhusk
1 ts salt
3 ts sukker
2 dl vann
1 dl melk
1 egg

Alt ble kjørt sammen, ganske lenge. I en veldig godt smurt spiralloff-form la jeg kladder av løs deig. Lukket lokket, lukket øynene, lot det heve, satset på at det var ferdig etter litt over en halv time. Hadde forvarmet ovnen til 225 grader, satte den ned til 180 grader, stekte i en halv time midt i ovnen. Tok loffen ut av forma, perfekt, akkurat passe høy, lot den steke i åtte minutter til, for å få en litt sprøere skorpe. Det var godt det.



Urtebrød



I postkassa lå siste utgave av Mat og vin. Gøy det, men glutenfritt var det jo ikke. OK, jeg har fri og lyst til å prøve, så da prøver jeg vel den og. Og det ble bra! Enkelt var det også.

1 pakke semper med fiber
En dæsj med jyttemel, sånn cirka en halv deciliter.
5 dl melk
Litt salt
Litt honning
1 pakke tørrgjær

La deigen heve/sette seg en halv times tid.

Urtesmør
Det du måtte ha lyst på, men denne gangen hadde jeg:
To stilker vårløk
En bunt gressløk
Litt oregano
Litt timian
Litt smeltet smør, egentlig en stor dæsj.

Kjørte alt fint i en liten urtehakker. Har du ikke det, finhakker du urtene og blander med smøret.

Kunne fint hatt i hvitløk, men det glemte jeg.

Ta opp en skjefull med deig, klem den flat og firkantet. Smør på urtesmør på den ene sida. I en smurt brødform, legg skivene på høykant (stående) etter hverandre. Jeg prøvde å vri litt på det underveis. Helt unødvendig, og strengt tatt litt dumt. I tillegg ser det ut som en fot, og det er jo ikke meningen.

Stek på 180 grader i cirka 40 minutter. Etter en halv time, vippet jeg brødet ut av forma, så den kunne bli brunet litt på undersida også.


søndag 22. januar 2017

Appelsinmarmelade


1 bitter appelsin
1 økologisk vanlig appelsin
0,5 dl vann, cirka
Alle kjernene samlet i en eller annen beholder

Skjær appelsinene i båter, jeg skar dem i seks. Skiv dem deretter. Neste gang skal jeg halvfryse dem, for å gjøre det lettere å skjære i jevne skiver. Vei dem, før du legger dem i en kjele sammen med alle de hittil nevnte ingredienser. Kok i 1,5 time.

Nå gjelder det at du husker hvor mye appelsinene veide, for du skal ha i halvparten så mye sukker som appelsiner.
Kok massen videre i 30 minutter, sjekk at det har fått syltetøykonsistens. Hell på glass.

Neste gang skal jeg lage større porsjon, men siden det var første gang, turte jeg ikke å lage mer.


søndag 1. januar 2017

Frokostrundstykker


1 pakke tørrgjær
1 ts salt
1 ss honning
1 pakke mix fra Semper
En dæsj gresskarkjerner
En dæsj sesamfrø
5 dl lunkent vann
1 dl melk

Rør alt godt rundt. La det svelle en liten stund. Ha det over i et smurt muffinsbrett og la dem heve. Stek i 15 minutter på 200 grader på varmluft midt i ovnen. Ta dem ut av formen, og stek dem med bunnen opp i 3-5 minutter til.