torsdag 24. februar 2011

Lavendelbiscotti likevel

Kakepizzaen begynte etterhvert å heve og da så jeg mitt snitt til å forsøke å redde kadaveret som lå inne i ovnen. Jeg fant fram pizzahjulet og delte opp først i fire rette lengder, deretter på skrå. Så var det bare å vente og vente. Hvor lenge de var inne i ovnen er jeg neimen ikke sikker på. Til slutt skrudde jeg av ovnen og gikk og la meg. I morges la jeg merke til at de var fine og sprø på oversiden, men undersiden var litt fuktig. Jeg snudde kakene forsiktig og lot dem stå i ca 30 minutter til på 50 grader og etter det  fikk de lov til å lufttørke litt til. Når jeg syntes de var tørre nok, la jeg dem i en tett boks.

Nå ligger det utrolig mange sommerduftende biscotti og venter på å bli fortært sammen med en god kopp espresso eller en kopp te.

Oppskriften er som følger, dersom du tør ta sjansen på å lage noe som i utgangspunktet ser ut som en katastrofe:

100 gram smør
3 dl sukker
4 egg
10 dl Schär mix C
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
100 gram hakket mørk sjokolade
100 gram hakkede mandler
3 ss lavendelblomster
Forvarm ovnen til 175 grader.

Pisk smør og sukker, fortsett å piske mens du har i ett og ett egg. Ha alle alle de andre ingrediensene og bland godt. Nå lagde jeg fine lengder som jeg la på bakepapiret, det var tydeligvis bortkastet arbeid. Klin det utover et bakepair og sett det inn midt i ovnen. Stek i 15 minutter, skjær opp pizzaen som beskrevet innledningsvis. Skru ned temperaturen til 50 grader og smør deg med tålnodighet. En eller annen gang blir de tørre. Ta dem ut av ovnen og la dem hvile før du snur dem opp ned, og tørker dem litt til på den andre siden.

onsdag 23. februar 2011

Lavendbiscotti som ikke blir biscotti

I ovnen steker for øyeblikket noe som skulle blitt biscotti. Fire pølser med kakedeig ble lagt inn i ovnen, etter kun minutter fløt de ut til en kakepizza. Nå sitter jeg og lurer på: Kan dette brukes til noe? Kan det brytes i biter som smaker bedre enn det ser ut til? Om ca 45 minutter vet jeg mer om det. Neste gang skal jeg bruke mer mel for å få en fastere deig. Og så vil jeg sette dem i kjøleskapet, på samme måte som jeg gjør med berlinerkransene til jul, da flyter de ikke like lett utover.

mandag 21. februar 2011

Grove scones

Scones er godt, og utrolig kjekt når du har glemt å kjøpe brød. Akkurat disse har jeg forsøkt å lage både som glutenfrie og glutenfulle, og de er skikkelig mye bedre som glutenfrie. Jeg bruker ofte bare det melet jeg har tilgjengelig, så har du ikke grov mix fra Toro kan du gjerne bruke noe annet.

8 dl grov mix fra Toro
1,5 ts bakepulver
100 g smør
Revet skall fra en sitron, helst økologisk
0,5-1 dl sukker
2 dl melk
1 dl kesam eller yoghurt
100 g mandler, eller andre nøtter dersom du er allergisk
50 g rosiner
Her kan du gjerne putte inn annen tørket frukt, men det var alt jeg hadde i skapet.

Bland sammen de to første ingrediensene og smuldre i smøret. Riv skallet av sitronen og bland inn kesam eller yoghurt. Fordelen er som vanlig når du baker glutenfritt at du ikke trenger å bekymre deg over at glutennettverket skal lage et seigt og lite trivelig bakverk så her behøver du hverken å skynde deg eller la det være igjen melklumper. Bland inn mandlene og rosinene og del deigen i to. Klem dem flate og del hver leiv inn i fire. Trekk dem litt fra hverandre på brettet, så blir de stekt på sidene også.

Stek dem på 200 grader midt i ovnen i 15-20 minutter.

søndag 20. februar 2011

Peanøttbar

Her snakker jeg ikke om en bar som selger alkoholholdige varer, men derimot kraftpakker til å ha med seg på tur. Å lage kraftpakker er enkelt. Når det i tillegg er godt, ser jeg ingen grunn til å la være. Her kommer min oppskrift:




1 liter Special Flakes
2 dl havregryn
2 dl sirup
1 dl brunt sukker
1 glass peanøttsmør
1 kokesjokolade i biter.






Sukker og sirup varmes opp i en kjele, deretter har du peanøttsmøret i kjelen og rører til alt har blandet seg godt sammen. Blandingen helles over Special Flakesene og havregrynene og kokesjokoladen. Når alt er blandet og sjokoladen er smeltet, heller du det i en form og glatter ut overflaten. Skjær den opp i passende biter og ta med deg litt ekstraenergi på neste skitur.

fredag 18. februar 2011

Supergode knekkebrød

Supergode knekkebrød:

100 g solsikkefrø
100 g gresskarkjerner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
2 toppede ss fiberhusk
50 g fibrex
knivsodd salt
5 dl vann

Ingrediensene røres sammen og så skal de svelle i et par minutter. Smør utover to bakeplater med papir. Lag passe ruter med pizzahjul eller liknende. De går sammen under steking, så du må gjøre det en gang til når de kommer ut av ovnen. La det hele hvile et par minutter til. Stekes i varmluftsovn på 160 grader i 1 time. Sett inn begge brettene på en gang og bytt plass etter halvgått tid. Det er veldig viktig at de er helt tørre når de er ferdigstekt, ellers blir de veldig seige etter noen dager i boks.

mandag 7. februar 2011

Rislapper

Nød lærer nøgen kvinne at spinne, heter det. Og aldri så galt er det godt for noe. Både lommeboka og miljøet blir glade for at vi bruker opp restene. I dag står grøtrester for tur til å transformeres til deilige rislapper. Igjen bærer oppskriften preg av en dæsj av ditt og en dæsj av datt.

Ingredienser:
Risgrøtrest
3 egg
Litt melk dersom resten din er veldig fast
Litt Schær melblanding c

Hell en liten øse i pannen og stek til den er blitt gylden. Snu den med en stekespade og stek den ferdig på den andre siden.

Godt sammen med litt friske bær og et lite melisdryss.

tirsdag 1. februar 2011

Turtips

Glutenfrie lomper har en tendens til å være veldig tørre og knekker i mange biter når de ikke er ferske.
Når du ikke har hverken tid eller lyst til å bake lomper, hva gjør du da? Jo, du putter lompene inn i aluminiumsfolie og varmer dem opp litt. Varmen og dampen inne i folien gjør at lompene blir som nye igjen. Det går like fint å gjøre det ute på grillen, som inne i ovnen.