mandag 26. desember 2016

Eggelikør

Tre eggeplommer var en rest som sto igjen i kjøleskapet, en haug med kremfløte var ubrukt, sukker hadde jeg igjen og vaniljesukker laget på vaniljestang har jeg alltid stående. I min ungdom var jeg på Peppes og spiste en dessert jeg tror de kalte Grashopper. Den var god den. Is med eggelikør. Kunne det bli bedre, liksom? Alt var duket for å lage en liten eggelikør så jeg kunne gjenskape ungdomsminnene.

Til det trengte jeg:

3 eggeplommer
180 gram sukker
3 dl fløte
Litt vaniljesukker

Varm over vannbad til det tykner. La det bli avkjølt litt.

Ha i:
2,5 dl vodka
0,5 dl cognac

Bland godt. Hell på rene flasker. Oppbevar i kjøleskap. Ha på dessert.

fredag 23. desember 2016

Sigarer

Kaka for deg som ikke har tid, lyst, ork, eller bare vil ha en innmari god kake, som i tillegg er glutenfri. Kjøp ferdig kransekakemasse fra Odense. Del den i skiver. Rull dem til sigarer. Stek i 12-15 minutter ved 200 grader midt i ovnen. Avkjøl. Dypp den ene langsiden i sjokolade og la det tørke. Voila, ferdig kake.

torsdag 22. desember 2016

Brente mandler

250 gram mandler
200 gram sukker
40 gram vann

Kok alt i kjelen, først blir det som en sirup, deretter blir det finkornet sukker. Nå fortsetter du å koke det litt til, til det kleber seg til mandlene. Jeg kokte dem kun til det ble et fint, brunhvitt lag rundt hver mandel. Det dannes mer akrylamid dersom de blir helt brune.

søndag 18. desember 2016

Smultringer


Oppskriften har jeg hentet fra smultringbakeren til Aanonsen, men reduserte melmengden med 300 gram.

6 egg
450 gram sukker

Piskes til eggedosis

2,5 dl kremfløte

Piskes til krem

Mål opp:
3 ts hjortetakksalt
1 ts natron
4 ts kardemomme
1 kg Semper fin

4 dl melk
4 dl kefir

Bland alt sammen. La røra stå og svelle.

Smelt smult, varm den til ca 180 grader. Slipp en smultring ned fra smultringbakeren. Hold den ganske lavt over smulten (ellers spruter det) og ikke minst hold den rett. Det gikk best når vi ikke hadde i mer enn tre om gangen. La den ligge til den har fått ønsket farge, vipp den litt på siden og ikke snu den, før du er helt sikker på at den er brun nok. Deretter lar du den ligge og bli passe brun på den andre sida. Så må den ligge på et papirtørk, for å bli kvitt litt overskuddsfett. Frys dem ned, og ta dem opp når det er på tide å spise dem. Det kan være greit å varme dem litt i ovnen med aluminiumsfolie rundt, men det bestemmer du.

mandag 12. desember 2016

Lussekatter

1,2 liter rismelk
4 ss fiberhusk
0,5 gram safran
1 pakke gjær

La alt dette blandes i maskinen

Tilsett:
1 kg semper fin mix
1,5 dl sukker
8 ss melkefritt margarin
1 egg

La alt gå og blandes lenge. Ha det i engangsplastposer fra butikken. Sprøyt ut lussekatter på brett. La dem heve i 1-2 timer. Pensle dem med egg og stikk to rosiner i hver lussekatt, før du steker dem på 220 grader i 10-12 minutter.


mandag 5. desember 2016

Honning- og kanelnøtter

En pose med mandler
2 ss flytende honning
1 ts olje
3 ts kanel
Noen klyper salt.

Bland sammen honning, mandler og olje. Legg nøttene ut på et brett og strø over salt og kanel. Stek nøttene på 200 grader midt i ovnen i 7-8 minutter. De er ferdige når det bobler litt i honningen.


søndag 4. desember 2016

Biscotti

Første julekake er bokstavelig i boks. Det er fremdeles vanskelig å dele biscottiene i skiver etter at de er stekt første gangen, så du må være tålmodig og vente til de er blitt helt kalde. Deretter må du finne fram den aller skarpeste kniven du har, og skjære dem i skiver.  Når de kommer ut av ovnen andre gangen, må du igjen være forsiktig, så du ikke knekker dem.

Ingredienser:
3 egg
300 gram sukker
1 ss sitronskall
350 gram Toro fin kakemiks, jeg brukte akkurat en pakke, altså litt mindre
1 ts bakepulver
225 gram grovhakkede mandler.

Pisk egg og sukker til eggedosis, vend inn sitronskallet. Bland inn bakepulver og mel. Til slutt tilsatte jeg mandlene. Legg dem i en lang, ganske tynn pølse på bakepapiret, og stek dem i 50 minutter på 150 grader midt i ovnen. Ta dem ut og la dem bli helt kalde. Skjær etter beste evne pølsene i skiver, og legg dem tilbake på stekebrettet. Deretter skal de tørke i 15 minutter til. Ikke flytt dem med en gang, men la dem bli kalde igjen før du løfter dem.




søndag 30. oktober 2016

Søndagspostei

2 bokser kidneybønner, moses helt.
50 gram cashewnøtter og 50 gram mandler moses også helt, jeg bruke en kvern på kjøkkenmaskina mi.
Dette blandes sammen med en stavmikser.

Bland inn to bokser med røde linser i bønnerøra, men disse skal du ikke mose.

2 gulrøtter i små terninger
1 løk i små biter

Stekes i panna på lav varme til de blir blanke

Bland inn en stangselleri i små terninger og hvitløk i skiver i panna og stek litt til.

Ha i bønne-/linserøra og ha i 1,5 dl glutenfrie havregryn og bland godt.


Ha i krydder etter ønske og behag. Jeg hadde i kajennepepper, rosmarin, paprikapulver, salt og timian.

Jeg fylte dette i en en og en halv liters brødform med bakepapir i og stekte den i 60 minutter på 180 grader midt i ovnen.

Server med saus etter behag, tyttebær, poteter, stekt spisskål eller annet du har lyst på.





tirsdag 4. oktober 2016

Pasjonsfruktpudding eller noe sånn

Dagens oppskrift er en litt sunnere dessert.

Ingredienser og framgangsmåte:

3,5 dl fløte
1 ss sukker med vaniljekorn

Legg 3 plater med gelatin i bløt.

Varm opp fløten og sukkeret til det ryker. Klem vannet ut av gelatingplatene og smelt dem i fløten. Visp mens du lar gelatinen gli sakte men sikkert ned i blandingen.

Ha i et stort beger med Tine fyldig pasjonsfruktyoghurt. Visp godt så alt blander seg.

Sett den i kjøleskapet og server den med revet sjokolade.

Bilderesultat for tine pasjonsfrukt fyldig

lørdag 13. august 2016

Banankake





På fruktfatet lå det to bananer. De lyste mot meg og "sa": Her må noe gjøres. Ok, tenkte jeg, skal jeg kaste dem, eller skal jeg slenge sammen en kake. Som tenkt, så gjort. Kaka ble slengt sammen.

Ingredienser:
  • 2 bananer
  • 100 gram smør
  • 100 gram sukker
  • 200 gram grov mix fra Semper
  • 25 gram hirsemel
  • 0,5 dl melk
  • 2 egg
  • 2 ts bakepulver


Bland alt sammen med en stavmikser. Bare kjør det jevnt. Full guff. Hell det i en bakepapirkledd brødform. Jeg tror forma mi  er 1 liter. Stekte den på 180 grader, litt nedenfor midten av ovnen på rist. Steketiden ble cirka 1 time og 15 minutter. Jeg måtte dekke den med aluminiumsfolie etter en time, for at den ikke skulle bli for mørk på toppen. Stikk en spiss gjenstand i kaka di og sjekk at det ikke henger igjen for mye deig på den når du drar den ut. Da er den ferdig.

  • Tips: Jeg tipper du kan bruke nesten hva som helst av mel. Jeg er heller ikke så kjempenøye når jeg baker, så detter det noen få gram mer med mel opp i bollen, satser jeg på at det går bra. Som regel gjør det det.

fredag 1. januar 2016

Nyttårskake ala Lise Finckenhagen


3 eggehviter
150 gram sukker
1 barneskje maizenna
1 ts balsamicoeddik

I originaloppskriften var ikke de to siste ingrediensene med, så neste gang skal jeg prøve uten. Pisk eggehvitene lett, ha i litt sukker, pisk mer, ha i enda mer sukker, pisk enda mer, ha i alt sukkeret, pisk til det blir blankt og hvitt. Ha det i en bakeform, gjerne en med fat under, så kan du servere kaka på fatet. Stek bunnen i 1 time og 15 minutter på 130 grader.

200 gram bringebær
100 gram sukker

Rør det sammen og sett til side

5 dl krem
1 boks sukret kondensert melk

Pisk sammen til luftig, mykt skum.

Legg et lag med krem, deretter bringebær, deretter krem og så bringebær. Lag litt striper inne i kaka med en kniv. Avslutt med et lag krem på toppen. Neste gang skal jeg legge inn noen hele bringebær og blåbær, for å se om det blir godt. Sett i fryseren. Ta opp, tin den litt og pynt den gjerne med pikekyss og friske bær.

Note to self: Husk å spre bringebærstripene godt. De blir steinharde, og smelter ikke før kaka er tint.