mandag 13. august 2012

Ikke-ketchup

Forsøkte å lage ketchup i dag, men det synes jeg ikke det liknet på. Jeg sier ikke at det ikke var godt, men det liknet mer på en tomatsaus. Kanskje ville den liknet mer hvis jeg hadde kokt den lenger? For at jeg skal huske det til neste gang, skriver jeg likevel ned oppskriften slik at jeg kan forsøke å forbedre meg en annen gang.

1 boks økologiske cherrytomater
2 ss økologisk tomatpure
1,5 dl mørkebrunt sukker
1 dl eplesidereddik
1 stort fedd hakket hvitløk
1/2 rød hakket chili
1 hakket rødløk
Litt olje

Stek rødløken en stund i oljen, hell i alle de andre ingrediensene og kjør glatt med en stavmikser. La blandingen småputre i en times tid til den har tyknet og likner ketchup. Dersom den ikke er glatt nok, kjører du den en gang til med stavmikseren. Server kald.

lørdag 11. august 2012

Steinbit med bacon og grillet ananas med chili og Mascarpone




Dagens middag ble grillet på pizzasteinen. Steinbiten la jeg i en aluminiumsform med litt olje i bunnen etter at jeg hadde delt den i passelige biter og surret i bacon. Potetene delte jeg i to, vendte dem i olje og stekte dem med snittsiden ned. Vi bruker indirekte grilling, så alt kullet er på sidene og lokket er på.

Mens vi spiste middagen la vi en aluminiumspakke med ananas og chilibiter inn på pizzasteinen og lot dem ligge og kose seg. Til dette serverte jeg Mascarponeost, som jeg hadde søtet med litt melis. Jeg tror det ble sommerens beste middag.


mandag 6. august 2012

Karamellpudding og cognacsaus


Ingredienser
Til glassering av formen:
75 gram sukker

Karamellpuddingen:
50 gram sukker
2 dl kremfløte
4 dl helmelk
1 vaniljestang
4 egg

Hell 75 gram sukker i en metallform, og la den stå på svak varme på stekeplata til det er blitt brunt.

Kok opp fløte, sukker (50 gram) og melk sammen med den delte vaniljestangen. Avkjøl blandingen.
 
  • Rør forsiktig inn lett sammenvispede egg. Sil blandingen samtidig som du heller den i formen. Sett langpannen i forvarmet ovn og hell på kokende vann til pannen er 3/4 full.          

  • Sett brødformen i langpannen og skru så ned varmen til 125 °C. La puddingen stå til den har stivnet, ca. 2 timer. Den skal kjennes fast når du trykker lett på den med en vætet skje. Avkjøles minst til neste dag.

    Hvelv puddingen på et fat med kant (for at ikke karamellsausen skal renne ut).

    Til denne puddingen serverte jeg cognacsaus, og siden jeg ikke skrev ned oppskriften, må jeg lage den en gang til for å se om jeg klarer å finne ut hva jeg gjorde. Det håper jeg at jeg gjør, for det er den beste sausen jeg har smakt.
     

     

    søndag 5. august 2012

    Napoleonskake



    OK, jeg har juksa. Ferdig butterdeig fra DS, kjevlet ut,delt og stekt på 200grader i ti minutter. Melis blandet med romdråper og vann. Ferdig romkrem og jordbær. Juks og veldig godt.

    Belgiske vafler igjen.



    I går lagde jeg belgiske vafler etter denne oppskriften, men jeg hadde bare Jyttemel i skapet. For at deigen skulle bli sånn passelig løs, måtte jeg ha i litt mer melk. De ble spist med is og jordbær, og var som vanlig skikkelig gode.

    Restematpai til frokost




    Paiskallet, er ferdig butterdeig fra DS. Kjevle ut deigen og kle små minipaier, prikk bunnen og sett dem i fryseren. Stekes i 5-10 minutter ved 200 grader.

    Fyll:
    Ferdigstekte kantareller
    Løk, hakket
    Hvitløk, hakket
    Purre, skiver
    Tomater, delt i to
    Ost, delt i kuber
    Soltørkede tomater, delt i minibiter
    Egg og fløte, vispet sammen

    Legg det du måtte ha av rester i paiskallet og hell på egg og fløteblandingen. Stekes på 150 grader i ca 15-20 minutter. Kjenn på eggeblandingen, når den er stivnet er den ferdig.  Disse minipaiene er fine som turmat og skolemat.

    onsdag 1. august 2012

    Turmat



    Dagens turmat: Lapperøre med nyrørte blåbær. Ta med et glass med litt sukker og en teskje Certo. Plukk bær og rør i vei. I en flaske hadde vi med lapperøre og stekte lapper på stormkjøkken.