fredag 21. oktober 2011

Sjokolade-, kanel-, cayennepepper-, eple- og mandelmuffins

Ingredienser:
1 pakke sjokolademuffinsmix fra Toro, tilberedt som beskrevet på pakka.
1 eple, skåret i biter
Litt cayennepepper
Litt mer kanel
10 mandler, hakket i grove biter

Dette blandes sammen, og stekes på 200 grader til de er ferdige.

lørdag 15. oktober 2011

Liegevafler

Jeg laget vafler forrige måned, og var egentlig fornøyd med dem også. Men så spiste jeg vafler på Tusenfryd i høstferien og tenkte at akkurat sånn smakte det ikke. Herr Gluten er stadig vekk i Brussel, og forrige gang ba jeg ham kjøpe med belgisk perlesukker. Det viste seg å være noe helt annet enn norsk perlesukker. Svære klumper med sukker. På pakka fulgte det også en oppskrift på flamsk og frank, og ved hjelp av google translate tror jeg at jeg fant ut hva som skulle i deigen. Resultatet er lettere, sprøere og vesentlig bedre vafler. Stek og nyt.

375 gram fin kakemiks fra Toro
210 gram melk
50 gram gjær
1 ss vaniljesukker
2 egg

Bland disse ingrediensene og la det heve i 30 minutter.

200 gram smør i terninger
250 gram belgisk perlesukker

Bland inn i deigen og la den stå og hvile i 10 minutter. Stekes i et belgisk vaffelhjern.

fredag 7. oktober 2011

Panna cotta


Godt og enkelt, ferdig med det!

Ingredienser:
1 liter fløte
1 vaniljestang, splitt og skrap ut frøene
60 gram sukker
4 plater gelatin bløtlagt i kaldt vann

Varm de tre første ingrediensene opp sakte til sukkeret er oppløst og væsken er helt varm. Rør inn de bløtlagte gelatinplatene, en etter en. Sett til avkjøling til dagen etter. Server som den er, med fruktsalat, med sorbet, med noe sterkt, eller noe annet som jeg ikke har tenkt på.

Nyttårsaften 2016:
NB: Da har jeg lært enda en ting. Når du skal smelte gelatinplantene, pass på at væsken ikke er for varm. Dersom den er det, synker gelatinen ned til bunnen, og blir litt kjip. Ja, ja, sånn blir det denne gangen.

onsdag 5. oktober 2011

Amerikanske pannekaker

Oppdaget plutselig at alle barns yndligsfrokost ikke var nedtegnet i min digitale kokebok. Det går ikke an.
Ingredienser:
2 egg
1,75 cups melk
0,25 cups olje
1,75 cups glutefritt mel
2 teskjeer sukker
4 ts bakepulver
0,5 ts salt

Bland alle ingrediensene og la røra svelle. Stek røra i en tørr stekepanne.

Grove rundstykker?

I dag har jeg bakt med Fiberfin. Resultatet er de fineste grove rundstykkene jeg noen gang har sett.

Ingredienser:
300 gram Schär melmiks B
100 gram Fiberfin
0,5 pakke gjær
270 gram vann
1 egg

Bland alt i maskinen og la den gå til du får en jevn og fin deig. La den heve en god stund, kjør maskinen noen runder og finn fram en spiseskje og en asjett med vann. Ta opp en spiseskje med deig, rull den i vannet på asjetten og form den ved hjelp hånden og skjeen. Det var omtrent som å forme kjøttboller. Fordelen er at du kan ha ganske løs deig og du trenger ikke mel når du skal forme dem. Heves helt til de er dobbelt så store. Stekes på 200 grader, midt i ovnen i 15 minutter.

mandag 3. oktober 2011

Julekaker

I går var jeg en tur på Hageland og der så jeg at julekortene var tatt fram. Juleforberedelsen her i huset bruker å være korte og intense. 23.desember har jeg brukt å lage minimum 7 sorter. Planen i år er å være ute i god tid, men jeg kommer til å legge inn oppskriftene jeg bruker før jeg har laget dem, sånn i tilfelle alt ikke går etter planen og alt blir laget den 23. likevel. Håper noen andre også får glede av oppskriftene, for jeg synes at de er gode. Fortsatt god høst, og husk at det er lenge til jul så ta det helt med ro.

lørdag 1. oktober 2011

Eplemunker og andre munker

I sommer var vi i Tvedestrand og der solgte de stadig vekk munker. Vi smakte aldri på dem, så jeg vet ikke om de jeg lagde i dag er som de burde være, men det ble en "hit" i familien vår i alle fall. Grunnen til at jeg har kalt denne oppskriften eplemunker og andre munker er at frøken glutenfri ikke synes epler har noe i bakst å gjøre, så hennes var helt uten fyll. Det funket også. 

Ingredienser:
500 g melmiks
1 ss sukker
2 ts kardemomme
2 ts bakepulver
4 egg
8 dl melk
1 eple i biter

Pisk alt dette, unntatt eplet, sammen til en litt tykk røre. La den stå og svelle en liten stund. Legg en klatt smør i hvert hull av munkepannen og fyll med litt røre. Legg noen eplebiter på hver og fyll opp med røre til kanten. Snu dem stadig vekk med en spiseskje. Når de er gjennomstekt, ruller du dem i sukker. Så enkelt og så godt.