onsdag 28. september 2011

Blomkålsuppe?

Hvor mange ingredienser kan du tilsette en blomkålsuppe før du er nødt til å kalle det noe annet? Jeg begynte med å tenke at i dag skulle det sannelig smake med litt, nettopp, blomkålsuppe. I butikken så jeg persilleroten ligge og friste så den ble med hjem den også. Hvitløken er jo alltid godt, så opp i kurven med den og. Vel hjemme ryddet jeg varene inn i kjøleskapet, og der lå en 15 centimeter lang purrebit og vansmektet. Jeg tenkte med meg selv, den må jeg se å få brukt opp før den er blitt så gammel at den eneste utveien er å dytte den ned i kompostbingen.

Hm, blomkålsuppe? Ikke vet jeg, men den er god og det smaker fortsatt blomkål av den så da er det kanskje greit?

Ingredienser:
1 blomkålhode
3 hvitløksfedd
15 cm purre
2 buljongterninger
1 liter vann
3 slanter fløte

Grønnsakene deles i biter og kokes møre i buljongvannet. Kjør suppa jevn med en stavmikser og bland inn fløten. La den stå og godgjøre seg på ovnen på lav temperatur.

lørdag 24. september 2011

Mamma sin eplekake

Mamma sin eplekake er best. Det tror jeg gjelder for de fleste. Smaken av mammas eplekake minner meg om høsten på gården til oldefar. Epletrærne var gamle og krokete, og noen hadde Åkerø og andre hadde glassepler på seg. Ingen av trærne var så krokete som oldefar, men de luktet like godt. Safta piplet ut av glasseplene når du satte tennene i dem, mens Åkerø-eplene var harde og sprø. Det var de som egnet seg best til eplekake. I hagen vår vokser det ingen Åkerø-epler, men noen røde som jeg ikke vet navnet på. De gir også gode eplekaker, og minner meg om gården til oldefar og alle de gode stundene vi hadde der.

Oppskrift:
400 gram smør
400 gram sukker

Piskes lyst og luftig

6 egg

Piskes inn ett om gangen.

300 gram lys glutenfri miks
100 gram mandelmel

Piskes inn med lavere fart på mixmasteren.

3 ts bakepulver piskes inn til slutt.

Dette smører du ut i en liten langpanne og fyller på med så mye epler du klarer. Skjær dem gjerne i litt grove skiver, for jo mer epler jo bedre blir det. Dryss over perlesukker og kanel. Stekes ved 180 grader i 40 til 60 minutter midt i ovnen. Spises som den er, med krem, med is, og gjerne dagen etter for da har eplesmaken trukket inn i kakedeigen.

lørdag 17. september 2011

Moussaka



Kanskje ikke helt moussaka, men nesten i hvertfall. For å tilfredsstille barn med kresne ganer blander jeg kylling- og lammedeig. Denne oppskriften er stor, for når jeg lager noe som er så tidkrevende synes jeg livet er litt bedre når jeg kan ta opp en ferdigrett fra fryseren ved en annen anledning.

2 pakker kyllingdeig
1 pakke lammedeig
2 løk, kuttet i småbiter
3 gulrøtter, revet på det fineste
1 bit purre, bare fordi jeg hadde en i kjøleskapet
2 fedd hvitløk
2 ss oksefond
1 skvett rødvin
3 pakker hakkede tomater
Kanel
Oregano
Litt sukker
Salt
Pepper

Brun kylling- og lammedeigen. Surr løken blank i en relativt stor kjele. Ha alle ingrediensene i gryta og la det stå og godgjøre seg lenge på plata.

Hvit saus
På godt Ingrids vis har jeg juksa litt.

1 dl hvitt sausepulver av typen Toro kok og kjøl
1 liter helmelk
50 gram smør
Litt muskat
4 egg
Litt ost
Poteter i skiver

Følg bruksanvisningen på posen, og krydre med muskat. Rør inn egg og ost.

Hell kjøttsaus i bunnen av en ildfast form, dekk med potetskiver og hell over den hvite sausen.

Stekes langt nede i ovnen i ca 50 minutter på 200 grader.

lørdag 3. september 2011

Liegevafler


I Brussel selger de deilige, varme, sprø og søte vafler. Det er snakk om HCHF, high carb og high fat. De ligner absolutt ikke på den varianten de selger på Rimi, som er seige og bleke. Noe av hemmeligheten er at du helt på slutten blander inn perlesukker som karamelliserer seg på utsiden. Norsk perlesukker er litt i løseste laget, så helt perfekt blir det ikke. Jeg håper herr gluten kjøper med seg et par pakker neste gang han pakker snippsekken og reiser til Brussel. Da skal det bli andre vafler. Men gode på smak det er de.

1 pakke ferskgjær
1,5 dl vann
3 ss sukker
2 klyper salt

Dette skal stå en stund for å få i gang gjærcellene. Jeg bruker sjelden varmt vann, det går fint (og fortere) å bruke kaldt vann.

450 gram smeltet smør
10 dl melmiks
6 egg

Bland inn disse ingrediensene i gjærblandingen. Nå kan du igjen nyte fordelen av å bake glutenfritt. La maskinen kjøre i vei, for seigt det blir det ikke. La dette stå og heve til det har doblet størrelsen.

Bland inn 5 dl perlesukker og la deigen stå i 15 minutter til. Stek vaflene i et Belgisk vaffelhjern. Denne porsjonen rekker til 19 vafler. Når du tar dem ut av vaffelhjernet er de fortsatt litt myke, men når de har hvilt litt på en rist blir de sprø og gode. Vel bekomme.