fredag 24. juni 2011

Jakten på verdens beste sjokoladekake

For ikke lenge siden var frøken glutenfri i fødselsdagsselskap. Mammaen til bursdagsbarnet hadde en sjokoladekake som var supergod, men den var ikke glutenfri. Jeg ba pent om å få oppskriften på en så god kake, og tro det eller ei, hun var villig til å dele skatten med meg. For den var virkelig en skatt som glutenkake. Nå gjensto det bare å transformere den til en glutenfri variant. I går på Sankt Hans-aften kunne vi nyte smaken av kaka. Jeg er ikke sikker på om den smakte det samme, men den var virkelig nydelig. Jeg hadde litt for lite mel, så jeg supplerte med 1,5 dl mandelmel.

Ingredienser:
400 g smør
4,5 dl vann
8 ss kakao

Jeg smeltet smøret sammen med kakaoen, og spedde med vannet.

Deretter:
9 dl sukker
4 egg

Dette pisket jeg sammen, for deretter å blande det sammen med smørblandingen.

Til slutt:
7,5 dl Schär melmiks C
1,5 dl mandelmel
1 ts salt
2 ts natron
3 dl rømme

Dette blandes i og helles i en langpanne. Stekes i 45 minutter ved 200 grader midt i ovnen.

Glasur:
200 g smeltet smør
100 g lys kokesjokolade
12 ss melk
4 ss vaniljesukker
10 dl melis
8 ss kakao

Disse blandes sammen, og helles utover kaken ganske raskt.

søndag 12. juni 2011

Skolebrød


I dag er det solskinn både på asjetten og på himmelen. Dagens bakst er saftige skolebrød.

Ingredienser:
4 dl melk
75 g sukker
50 g fersk gjær
1 ss kardemomme
1 pk Semper fin mix
Ferdig vaniljekrem

Melis
Kokos


Bland sammen alle ingrediensene og la eltemaskinen gå helt til alt er godt blandet. Bruk to spiseskjeer og legg topper av deig på bakeplaten. Deretter tar du og fukter baksiden av en spiseskje og bruker baksiden til å glatte dem ut til litt flate boller. Vaniljekrem er jo en viktig ingrediens på skolebrød, og for å få plass til den fukter du pekefingeren og lager en grop i midten av bolla. Ha i vaniljekrem, og la bollene stå og heve i ca 1 time. Stekes midt i ovnen på 250 grader i ca 8 minutter. La bollene bli kalde, smør på melis, og dypp dem i kokos.

lørdag 11. juni 2011

Glutenfrie pizzabunner i bøtter og spann

Neste helg skal vi feire frøken glutenfri sin bursdag. De siste årene har vi servert små porsjonspizzabunner som alle de små frøknene som er på besøk legger på sine favorittingredienser og siden fortærer med stor iver. Fordelen med å gjøre det sånn er at selv om vi har en cøliaker, en er vegetarianer og en er melkeallergiker i selskapet så får alle noe de tåler og ikke minst liker. Jeg firedobler deigen nedenunder og steker ferdig pizzabunnene i forkant av bursdagen. Det lønner seg alltid å forsteke glutenfrie pizzabunner, ellers vil tomatsausen suges opp i pizzaen og gjøre den klissete. Disse pizzabunnene er også fine å fryse ned.

DEIG
3 dl vann
450 g glutenfritt mel
2 ss fiberhusk
25 g gjær
0,5 ts salt
2 ss olje


Deig:


Legg fiberhusk i bløt i vannet i ca 10 min.

Rør sammen alle ingrediensene til en smidig deig, elt den på bakebordet i 8-10 min. Legg den over i en bolle godt smurt med olje, dekk med plast og sett til heving i 2-3 timer. Del deigen i mindre biter, kjevle ut til porsjonspizzaer. Legg på bakepairkledt stekebrett. Pensle med kaldt vann og prikk med en gaffel. Forstek bunnene i varm stekeovn 230 ºC i 6-7 min.

Legg på ønsket fyll og stek videre i 6-8 min til osten er smeltet.

fredag 10. juni 2011

Villa Paradiso

Villa Paradiso er min favorittpizzarestaurant. Dagens middag ble laget med mel og pizzasaus fra dem, og det ble godt. Frøken Glutenfri kommenterte: Dette smakte jo ordentlig.

Oppskrift:
500 g glutenfritt mel fra Villa Paradiso
5 g gjær
4 dl vann
0,5 dl olje
1 ts sukker
2 ts salt

Bland, kna og hev. Smør det deretter utover med baksiden av en skje som du dypper i vann, blandet med olje. Hev litt til, og stek i 15 minutter ved 250 grader. Så legger du på saus, ost og andre godsaker. Steker i 10-15 minutter til.


søndag 5. juni 2011

No knead bread

I dag var tiden kommet for å prøve seg på knafritt brød. Kanskje var jeg for trøtt, kanskje var jeg for ukonsentrert, ikke vet jeg, men mye gikk galt.

Først skulle jeg blande deigen. Leste i oppskriften at jeg skulle ha i en teskje gjær. Hm, tenkte jeg, det må da være alt for lite. Tok i en ekstra for sikkerhets skyld, for kompakte brød er ikke godt. Det var helt klart for mye. Formen jeg kjøpte i går, rommer en liter. Etter fire timer hadde deigen vokst seg til tolitersmerket, og fremdeles var det åtte timer til deigen skulle være ferdighevet, hvordan skulle brødet få plass i formen? Jeg tok en råsjans og slang deigen i formen og stappet det inn i ovnen. Stekte først en halvtime med lokk og så et kvarter uten lokk. Brødet løftet lokket, og jeg tenker at det kunne blitt enda luftigere om det hadde hatt bedre plass til å ekspandere. Nå gjenstår den store testen. Blir brødet godkjent av frøken glutenfri, eller må jeg fortsette jakten på det gode glutenfrie brødet?

Ingredienser:
350 g Schär melmiks B
150 g Semper miks med fiber
5 dl kaldt vann
1 klype salt
1-en-ts gjær



Bland alle ingrediensene sammen og la det stå og heve lenge. La en form, feks en Pyrex form med lokk, stå i ovnen og varmes opp til 250 grader. Hell deigen opp i gryta og stek brødet i 30 minutter med lokk, deretter 15 minutter uten lokk.

lørdag 4. juni 2011

Aioli

Hvitløksmajones er godt til mye. Igjen hevder jeg at det er enkelt å lage. I alle fall hvis du har en liten hurtigmikser. I dag hadde jeg i tillegg i en barneskje med dijonsennep etter råd fra en venninne. Da ble  den enda bedre.

Ingredienser:
1 egg
1 ss sitron
1 bs dijonsennep
Olje, velg en relativt nøytral olje, og avslutt med litt av den dyre som har mye smak.
1 klype salt
1 fedd hvitløk

Sleng de tre første ingrediensene i mikseren og la den gå noen sekunder. Deretter heller du i olje. Jeg har aldri opplevd at den skiller seg, og det til tross for at jeg heller i et par skjeer av gangen. Jo mer olje jeg har i jo tykkere blir den. Avslutningsvis har du i litt salt og hvitløk. Dersom du kjører hvitløken i mikseren blir det relativt sterkt, men veldig godt.